I strävan efter balans

En person berättar – Under semestern har jag bott på landet. Jag har pumpat vatten, målat huset, lagat bryggan, planerat mina inköp då affärerna ligger en bit bort, klippt gräs och gjort en massa annat pyssel som hör en sommarstuga till. Trots allt jobb och slit känns semestern så mycket lugnare och skönare än hemmalivet. Hur kan det komma sig?”

Jag har funderat mycket på den här frågan. Vad är det som gör att vardagen blir så mycket stressigare än semestern? Vilka faktorer är med och skapar stress och hur definierar vi begreppet hälsa?

Funderar över vad det är för tid vi lever i? En tid när kroppen förpassats till skrivbordet och dataskärmen(!). De flesta av oss behöver inte slita ont med vardagssysslor. Med ett enkelt knapptryck beställer vi den mat vi vill ska stå på bordet, de kläder vi vill köpa och den skola vi vill att våra barn ska gå i. Det är knappt vi behöver röra på oss. Allt finns där nära inom räckhåll. Samtidigt som vi rör oss mindre drömmer vi om en perfekt kropp, ökad vitalitet och bättre hälsa. Balansen blir svår att hitta.

Så var det det här med ”kraven”. För mycket yttre krav är negativt för både kropp och sinne. Lägger vi därtill våra egna inre krav så kan bägaren lätt rinna över. Vi måste bli bättre på att säga nej. Bli tydligare med att se vilka behov vi egentligen har för att kunna hitta balans. För bakom allt planerande, fixande och donande döljer sig en vanlig enkel människa, där finns du och jag med en kropp som inte är rustad för stress.

Innan jag fortsätter mitt skrivande skulle jag vilja klargöra att jag så långt ifrån alltid är perfekt och lyckas långt ifrån alltid att leva som jag lär. Men jag skulle vilja påstå att jag fått upp ögonen lite mer och vet att det också går att skapa förändring.

Människans anpassningsförmåga är enorm. Från att vi föds till att vi går i graven anpassar vi oss efter den verklighet vi lever i. Vi strävar ständigt efter att hitta balans. Med vår egna erfarenhet kan vi skapa förändring genom att planera och sätta upp nya mål. Vi kan själva begränsa vårat sätt att leva så att det passar våra behov. Jag funderar vidare, kanske är det just det som är definitionen på god hälsa och skillnaden på att vara frisk eller levande? Anpassningen… ett liv i ständig rörelse, i strävan efter balans.

Sara Holm

2019-08-15

4 svar till “I strävan efter balans”

  1. Krister skriver:

    Toppen! Särskilt sista meningen som konklusion.

  2. Anders skriver:

    Kändes rätt!?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *