En stressad känsla

”Vad händer om jag missar bussen och kommer för sent?”

”Vad händer om jag inte blir klar med mitt arbete i tid? Vad kommer chefen att säga?”

”Undra om jag glömde stänga av kaffebryggaren och låste jag egentligen dörren innan jag gick?”

”Vad händer om min fru inte blir frisk igen? Hur ska det gå för mig och barnen?”

Stress kan handla om så många saker. Små vardagsbekymmer eller stora existentiella problem. Stress kan också handla om ovisshet och en känsla av att inte ha kontroll. Känslan kommer ofta när vi inte vet vart vi är på väg eller när vi tappat bort oss själva. Kanske har vi ökat tempot lite för mycket. Vi rusar fram och springer från den ena saken till det andra utan att ens lägga märke till vårat eget tempo. Vi jagar tiden som att den vore ett byte. En ständig jakt efter något som inte leder oss framåt. Förvirringen är stor.

Tiden är för oss flesta en bristvara. I stället för att njuta av nuet som är, tänker vi hela tiden framåt mot nästa sak som ska hända. Ofta oroar vi oss över saker alldeles i onödan. När stressen blir en vardag, något som vi slutar att reflektera över, förändras vi som människor. När vanan att känna hot och rädsla blir större än vanan att må bra, blir allt så annorlunda. Vi glömmer vad som gör oss glada och får oss att må bra. Vi tappar vårat lugn, vår säkerhet och trygghet. Men det behöver inte alltid vara så här. Det finns hopp!

Stanna upp. Ta två, tre lugna andetag. Blunda. Känn in din kropp och följ ditt andetag in och ut genom kroppen. Stanna där en stund och upplev hur kraften långsamt kommer tillbaka. Lugnt och varsamt. Vet om att du äger ditt liv och dina tankar. Försök att se det som händer som något som pågår just nu men som kanske inte alltid behöver vara så som det är. Se tankar som tankar och känslor som känslor. Skapa distans, skapa andrum och låt tiden vara orörd. Din tid är nu.

Sara Holm

2019-08-09

2 svar till “En stressad känsla”

  1. Eric skriver:

    Grymt bra skrivet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *